ugün işletmelerimiz için uluslararası pazarlar önemli bir yere sahiptir. Uluslararası pazarlar riski fazla, hem girilmesi , hem de girildikten sonrada içinde kalınması zor pazarlardır. Ancak rekabet edildiği takdirde iç pazarla kıyaslanamayacak ölçüde büyük satış ve kar potansiyeli taşırlar. İç pazarda başarılı olan firmalar uluslararası pazarlara girdiklerinde pazar paylarını ge
nişleterek karlılıklarını arttırabilir. Dış pazara açılan firmaların iç pazardaki müşterilere olan bağımlılıkları azalır ve dolayısıyla iç pazardaki durgunluk dönemlerinden etkilenmezler. Firmaların uluslararası pazarlarda elde ettiği bilgi birikimi, yeni teknoloji ve yöntemler kendi ülke ticaretinin de gelişmesine katkıda bulunacaktır. Ayrıca firmaların ihracat performansları arttıkça ülkede yeni iş olanakları oluşacak, işsizlik ve ülkenin dış ticaret açığı da azalacaktır.
2008’in ilk dört ayında ihracatımız 47.4 milyar dolar oldu.Bu 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 39,6 artış demektir. 1998 yılına oranla büyük bir sıçrama olmuş durumda.On yıl önce böyle bir artışı kimse düşünemezdi. İhracat yapabilmek için, Türkiye iç pazarına oranla çok daha rekabetçi bir ortamda mücadele edebilmek , ihracatı artırabilmek ,bu mücadelede başarılı olmak önemlidir.Bu başarıya ulaşmak için çalışma biçiminde ve kalite anlayışında değişiklikleri gerektirmiştir.Yabancılarla iletişim kurmayı öğrenmekle, onların isteklerini anlamakla ve rakipleri çağdaş anlamda takip etmekle ancak bu başarı elde edilebiliyor. Bu başarı ihracat yapan şirketlerin ve çalışanlarının yaşamını, dünya görüşünü ve toplumsal taleplerini etkilemektedir.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2008 Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 27,59 artışla 10 milyar 934 milyon 688 bin dolara yükseldi. TİM’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Ocak - Ağustos döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 35,28 artışla 90 milyar 303 milyon 313 bin dolara ulaştı. Ağustos ayı itibariyle son bir yıllık ihracat ise yüzde 31,11 artışla 129 milyar 516 milyon 677 bin dolara çıktı.
İhracat artışına bakıp Türkiye’nin artık dışa açıldığı, küresel gelişmelere tam ayak uydurduğu sonucuna varmak kolay değildir 2004 yılında ise her ay ihracat rekorları kırılmakta ve ihracat performansımız gün geçtikçe artmaktadır.
İhracatın firmalara ve ülkeye büyük faydaları olmakla birlikte birçok risk unsuru taşımaktadır. Örneğin, uluslararası pazarlara sunulan ürün satışı tahmin edilen seviyelerin altında kalabilir veya ürün hiç kabul görmeyebilir. Ödemelerde sorunlar olabilir veya müşteri hiç ödeme yapmayabilir. İhracat yapılan ülkedeki savaşlar ve ekonomik istikrarsızlıklar kayıplara yol açabilir. Ayrıca döviz kurlarındaki dalgalanmalar, karları azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Dolayısıyla ihracata karar vermeden önce bütün yararları ve riskleri ayrıntılı bir biçimde araştırmalıyız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder